Eert de Grote Fiets en schenk mij….

Het is een beetje een lastig onderwerp, hoe krijg je het geld bij elkaar voor de belangrijke dingen in het leven. Zoals bijvoorbeeld daar zijn Fietsen. Ik heb daar lang mee rond gelopen. Mijn opvoeding en mijn eigenwaarde hebben mij lang weerhouden om anderen mijn Fiets te laten betalen.

Maar ik heb onlangs het licht gezien. Een ongekend helder ogenblik verscheen voor mijn geestesoog. En ik weet dat ik gelijk heb, want het was mijn helder ogenblik. En niemand hoeft te twijfelen aan mijn heldere ogenblikken.

Mijn  moment waarop ik alles helder zag was vanochtend toen ik de slaap net uit mijn ogen wreef:

“Als Jezus vandaag de dag nog op aarde zou zijn, dan zou hij niet op een ezel rondrijden. Denk daar maar eens over na. Hij zou in een velomobiel rijden om het evangelie te verspreiden.”

Daar is niets tegen in te brengen toch? Een man zo wijs en intelligent als Jezus van Nazareth zou zich in moderne tijden zich niet transporteren in een ouderwets vervoermiddel. En vooral niet in eentje waar het bewierookte deel stinkt naar benzine. Nee, het zoekt iets wat het reine benadert. En niets dan het beste voor de brenger van zoveel liefde. Het verschijnen van de goede man uit een velomobiel is als een geboorte. Bij elke keer dat Hij zich tot ons verschijnt. En ook: “het uit het niets verschijnen zal ook door iedere discipel die in de velomobiel gereden heeft bevestigd worden”. Elke velomobilist kent de uitdrukking: “ik hoorde of zag je niet”. Nou, daar is toch de verwezenlijking van hoe heilig deze graal is. De synchroniciteit is stuitend accuraat. Je voelt je waarlijk God zelve! God is niet tot jouw gekomen, Nee, Jij bent in hem geklommen en Hij heeft je toegelaten!

Mijn tweede moment kreeg ik vlak daarna, door een gospel van de :

“Do you believe in Bikes?
Cause that is what I wanna buy
And if you wanna get to heaven
Well, I’ll see you right

You buy a piece of paradise, you buy a piece for me”

Het zal je verbazen dat het in het Engels is, de tekst lijkt weliswaar erg op die van popgroep Genesis, maar is toch anders op essentiële onderdelen. Ook is de volgorde van de zinnen anders.

Mijn derde openbaring kreeg ik tijdens het tikken van deze oproep:

“Alleen een slappe God vraagt geen offers.”

En is het volgens sommige schrijvers zoals T. Pratchett of N. Gaiman de gewoonte om die offers te zien in vooral veel vermorzelde baby’s, door hun hals gesneden maagden op offerblokken of dappere mannen die geheel zelfstandig van bergen geduwd worden, alles ter meerdere eer en glorie van de God(en). Tegenwoordig is een offer veel makkelijker te maken. Via internet, is de snelst en effectiefste manier.

Dus nu is mij dus deze missie verschenen. Het financieren van een vloot velomobielen om te zorg dragen van het verspreiden van het woord “Fiets”. En dan bedoel ik niet het woord fiets in de praktische zin, maar het theologische deel. Dat deel waar heroïek en bloed zweet en tranen onderdeel zijn, waar de vereenzelviging met de helden van weleer tot hoogste middelpunt van de wereld zou moeten zijn. “Go bike, no war”, is een gevleugelde uitspraak. En dat past dan weer bij het gevoel vleugels te hebben bij het bereiden van je trouwe (carbon) ros. De krachtige pedaalslagen die je doet vermoeden dat er te maken zijn met goddelijke paardenkrachten. De machtige relikwieën die je doen schakelen en versnellen. De krachtige pas op de plaats van de goed afgesteld remmen. De bagage die droog en in grote hoeveelheden vervoerd kan worden.

2015-04-04 10.06.23

Even heel dramatisch het verschil in breedte van Theo en Bella in beeld gebracht. Hun fietsen natuurlijk.

Je een eenheid voelen met de velomobiel, die door zijn rondingen, je één laat voelen met de wereld. Zelfs het afgeplatte van de aarde van zijn polen zie je in belangwekkende velomobielen als bijvoorbeeld de Quest XS. Bezie deze van voren en je zal getroffen worden met dit beeld. Of de golvende lijnen van verleiding die de Quatrovelo op je afroept. Geen duivels gebroed, oh nee, een teken van de grote Fiets. Rubensiaanse lijnen gecombineerd die overvloeien in een soort dierlijke katachtige kracht. Doe het, zegt de fiets en massaal wordt daar gehoor aan gegeven. Of de DF en de Hilgo die de deuk aan de voorkant geplaatst hebben. Dit is heel bewust en heeft voor een deel een praktische kant. Maar die praktische kant laat je blik ook meer dalen naar het aardse. Het is een toereiking naar de racefietser die weliswaar een zeer goede blik richting de aarde heeft, maar deze zedige blik heeft een verband met de kastijdende houding in de gevoelige contreien. De DF en den Hilgo laten je kennis maken met een enigszins aardse blik en het gevoel te verbinden, maar ook de kinderschaar door niets te laten belemmeren.

Ik heb zelf natuurlijk nooit de financiering om mij een vloot van de benodigde velomobielen te kunnen bekostigen. En een ieder die zich het lot van de wereld en de Fiets in het bijzonder voelt drukken op zijn geweten, zal begrijpen dat zijn hulp nodig is. Help de Wereld, help de Fiets. Financier mijn droom, dat ook de jouwe is. Zorg voor mij, zoals je voor je zelf zou zorgen als je hart op de goede plaats werkt en zich bevindt.

Geeft gul aan de Fiets. Laat mijn dromen uitkomen en ik zal ze met u delen!

Rekeningnummer of adres kunnen via het contactformulier ontvangen worden.

 

Advertentie

Over lighans

Berijder van Quest nummer 327
Dit bericht werd geplaatst in Ligfiets en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Eert de Grote Fiets en schenk mij….

 1. Adri Manhave zegt:

  Schitterend verhaal Hans! Ik heb het genietend zitten lezen! En wees gerust: Ik geef al jaren gul aan de Fiets! ;-))

  Groeten, Adri.

 2. wim harwig zegt:

  Goed verhaal ! 😉

 3. Quezzzt zegt:

  De ezel van toen ( zeer luxe ) is waarschijnlijk de Tesla van nu……je moet ook nog een beetje geloofwaardig kunnen binnen komen onder moderne mensen die gouden afgoden aanbidden in glazen kantoortorens op de zuidas enz :-)))))

  Maar met of zonder Jesus : als je iets maar graag genoeg wilt, daar al je tijd aan besteed, niet ongeduldig bent en alles wat je kunt aan doet, lukt het meestal ook nog. Of je daar ook gelukkig van wordt is nog weer iets anders. “Bezit is het einde van het geluk” zei een boer ooit tegen mij. Ik vond het erg treffend want inderdaad als je een nieuw iets hebt gekocht is dat na een aantal dagen of weken alweer “gewoon” en droom je al weer van iets anders/beters/snellers/nieuwers.

  Omgekeerd schijnt dat als je tevreden kunt zijn met wat je hebt je wel gelukkiger voelt. Het maakt je in ieder geval minder slaaf van steeds meer geld moeten verdienen. Maar het is wel tegen natuurlijk, daarom is dat ook zo moeilijk en zijn er maar weinigen die dat lukt.

  • lighans zegt:

   Het willen hebben is inderdaad een vervelende menselijke eigenschap. Geef dus maar aan mij. 😉

   Ook grappig dat hebben niet meer alleen iets is wat je vast kan houden. Het hebben van apps, likes, RT, etc is ook een soort kopen. Je koopt er waardering en aandacht mee. Er was ooit een onderzoek en een boekje over de kick van waardering op sociale media. Het zien van de waardering maakt dezelfde hormonen aan als een aankoop van iets. En ook geldt dat je na verloop van tijd gewend raakt aan een grote hoeveelheid waardering en dus meer nodig hebt om hetzelfde gevoel te krijgen. Het komt inderdaad dicht tegen verslavingskenmerken aan.

   We blijven verzamelaars. We verzamelen niet meer om de honger te stillen, maar om het verzamelen en de “trots” van het bezit. En als iets vergankelijk is, is het wel bezit.

   Maar om terug te komen op fietsen: Sinds ik meer fiets, heb ik minder behoefte er iets aan te veranderen. Ik kijk letterlijk minder naar me fiets en ben meer bezig met het verplaatsen. Een soort verschoven behoefte. Ik voel wel weemoed over het vergaan van de fiets. Ik vind dat echt jammer. Maar ik merk dat ik snel daarna mijn schouders op haal en besef dat zolang ik kan fietsen het wel okay is. Maar let wel, het is minder. Die wrap is natuurlijk wel een mooi idee om het ding wat op te leuken. 😉

  • KPWZ zegt:

   Gedn Tesla maar een privéjet, als je de link in dit stuk volgt.

 4. Theo avn Goor zegt:

  Ik vind het knap gevonden en geschreven Hans. Consistentie door je hele verhaal. Zeker voor jou als zelf benoemd atheist zover ik je ken. Toch diepgaande theologische kennis.
  Dit is nu het niveau waar alleen Mooi Geel patent op lijkt te hebben. (En Bas Dekker vroeger)
  Pen gerust vaker iets soortgelijks neer.
  Ps. Je geestelijk toestand is niks mis mee. 😉

  • KPWZ zegt:

   Zijn er ook niet-zelfbenoemde atheïsten? Dat je gedoopt of bekeerd wordt tot atheïst ofzo? Die advertenties bij dit stuk zijn dan weer heel grappig “ I doubled my earnings with WordAds.”

   • lighans zegt:

    Hmm, het gaat iets verder dan het verhaal, maar ik denk dat je als atheïst geboren bent. Swaab schrijft in zijn boek “wij zijn ons brein”, heel netjes op waar een gelovig iemand aan moet voldoen om te geloven of te doen alsof hij/zij gelooft.

    Qua inkomsten is dit blog wat mager, om niet te zeggen nutteloos. Ik heb nog geen rooie cent verdiend aan enig woord op deze site. Ik hoop dat WordPress er iets aan over houdt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.