Ik denk dat mensen gaan schrikken. Daarom een paar opmerkingen vooraf.
Het gewicht is inclusief slot (1 kg), gereedschap (1 kg), pomp (0,5 kg) en accu (2,5 kg) en motor (niet los te wegen). Het is zonder mijn werktas (tussen 3-6 kg) en mijn extra “ik moet vast dit ook nodig hebben bij een reparatie waaronder binnenbanden en voor mijn schoenen en kleren tas” van ongeveer 2 kg.
Ik heb gewogen met een goedkope personenweegschaal. Per wiel en onder de andere wielen een stoeptegel. De foto’s geven de maten aan per wiel. Opvallend vind ik het lage gewicht op het achterwiel en de verschillen per voorwiel. De verschillen per voorwiel is deels te verklaren door de accu die aan de rechterkant is geplaatst.
- achter: 9 kg
- rechtsvoor: 16 kg
- linksvoor: 19 kg
Het totale gewicht van de fiets komt dan op: 9+16+19= 44 kg.
Zou je de standaard belast er af halen kom je op: 41,5 kg. Zonder accu of motor kun je er nog 5 kg af halen. dus dan heb je pak hem beet 36,5 kg.
Dat is “ietsie” meer dan de moderne velomobiel van 23, 24 kg. Maar er is ook iets meer aan deze fiets gedaan. Je zou kunnen stellen dat met de jaren er wat overgewicht is gekomen. Ik denk dan aan extra lak, reparaties, verlichting met stevig snoer. En bij de reparaties moet je er niet te licht over denken. De neus heeft waarschijnlijk 3 of 4 keer een correctie ondergaan, door breuk, scheuren en ongelukken. En bij de laatste reparatie is die glad gestreken door de hobbels op te vullen. Er gaat een wild verhaal dat een vorige berijder ooit achterop een andere Quest is gereden, waarbij de andere Quest schade had aan de achterpunt en deze quest wat krasjes. Als je in het licht rijdt kun je van binnenuit de opgevulde scheuren zien.
Dus wat is zwaar? Mijn fiets met berijder, zooi en motor weegt 44+80+8=132 kg.
Een lichte DF of Quest met berijder en dezelfde zooi, maar zonder motor weegt: 24+80+8=112 kg
Ik geef toe dat is een verschil. Het scheelt 20 kg of 15%. Wat je vooral bij het optrekken zal merken. En eigenlijk zou je het verschil moeten meten tussen q1 en een 17 jarige lichtgewicht DF/Quest. En ik wil wedden dat het verschil minder wordt. Maar of over 14 jaar Q1 nog rijdt?
edit: de velomobiel rijder die me voor is gegaan met het meten en bloggen van zijn gewicht is stradavaria. Die komt op 41 kg. Ook nog best veel. Anderen geven ook het gewicht van hun fiets in deze post. Lezenswaardig.
Quest 619 weegt op een vergelijkbare personen weegschaal waar die met de staart op is gezet ( wielen tegen huismuur ) 38 kg. Hij is dan helemaal leeg, dus ook geen licht accu.
Als ik het goed lees is Q1 – leeg gewicht zonder motor – zoals jij schat dan lichter. Dat is interessant :-))
Met rommel die ik meeneem – reserve binnen en (vouw)buiten banden, plakspullen, gereedschap en nav computer/sport computer/telefoon, contour camera(s) e.d. weegt ie zeker 42-44 kg.
Ikzelf weeg 100 kg. Maar ik gebruik de Q voor woon/werk dus er gaat ook nog een werktas, werkjas, werkschoenen ( 2 x vergeten en daar loop je dan klik-klik )
Dus de massa in rijdende toestand is vaak ~ 150 kg…
Mijn voormalige Strada 98 woog overigens ( daadwerkelijk ) 35 kg op zijn staart en was dus aanzienlijk lichter.
Ik heb me laten uitleggen dat dubbele koplamp, versterking voor een trekhaak en de trekhaak, 90 ipv 70 mm remtrommels, 25 mm ipv 19 mm velgen en de toen nieuwe versterkingen ( ribben en bruggen ) om hem stijver te maken en zelfs de kleur geel hem zwaarder hebben gemaakt dan strikt had gehoeven. Winder of zomerbanden maken met zijn 3en 1 kg verschil uit.
Ik vraag me weleens af hoe lekker een lichtere velomobiel zou rijden….maar met deze rij ik mits ongehinderd zonder veel moeite 27-36 km/u kruissnelheid en ( met veel moeite ) ~55 km/u topsnelheid. Voor mij zijn die cijfers al zo goed dat ik me er maar niet toe kan zetten duizenden euro’s te steken in een lichter model.
Overigens heb ik een keer een filmpje op Youtube gezet ( feitelijk 2 ) dat die ~138 kg ( leeg + mij ) binnen 30 seconden op de 50 km/u kan zitten. ( vlakke weg, beschut van wind, eigen kracht )
Accleratie cijfers zijn heel normaal voor de meeste voertuigen maar bij velomobielen….hoor je er eigenlijk nooit van. Ik heb dus geen idee of dat snel of traag is :-))
Dat is zeker interessant. Vooral omdat jouw fiets best nieuw is. Goed nieuws voor mij. 😉 Op je totale gewicht maakt het niet zoveel uit. Een kilootje meer of minder.
Accelereren is wel een dingetje. Ik merk dat veel superlichtgewicht racefietsers trager een berg op gaan dan ik (zonder motor). Ik denk dat schakelen een belangrijke factor is. Een veel racefietsende vriend geeft aan dat zijn fiets zo licht is, dus dat schakelen vaak vergeten wordt. Dan zie je ze op de pedalen staan of stoempen tegen een helling terwijl ik al uit gewoonte een licht verzet trap en mijn snelheid beter vast houdt.
Maar bij een stoplicht verlies ik altijd, tenzij ze uitgeklikt zijn en weer moeten inklikken. 😉
Ik meende laatst te lezen dat de nieuwe Milan SL slechts 20 kg weegt, dat zijn wel verschillen die je gaat merken.
Wow, dat is echt licht. Dat is even zwaar als de Cruiser van Olga. Met een bizar prijskaartje die je ook behoorlijk gaat merken. 😉
Lijkt mee te vallen. In het voorjaar is je fiets het zwaarst. Winterbanden en 1.5 kg of meer modder in de wielkasten is geen uitzondering.
Toch zou ik voor stoplichtsprintjes met brommertjes wel lichter willen.
Ik rijd het jaar rond met dezelfde banden. Net zo makkelijk.
Mijn wielkasten uitbaggeren kan misschien geen kwaad. Ik had het pas van binnen gezogen. En ik was vroeg, want er groeide nog geen plantjes…
Hier is nog een keer dat filmpje. Ik heb zoveel mogelijk meters gebruikt om aan te tonen dat ik dat op eigen kracht doe : die metertjes die op 0 blijven staan zijn hellingsmeters en ze werken wel, op het einde gaat het omhoog 🙂
Jij zegt dat wielrenners je altijd voor zijn maar kijk naar de secondenteller : 11 sec naar de 20 km/u en 16 sec naar de 30 km/u. Als ze echt willen zouden ze met hun veel lagere gewicht sneller moeten zijn, maar ze zullen ERG hun best moeten doen :-)))
Ik heb er wel een verklaring voor : wij kunnen ons afzetten met de rug tegen het stoeltje en zodoende explosief kracht zetten tegen de pedalen met de sterkste spier combinatie die we hebben. Niet heel anders dan in een apparaat gewicht wegtrappen in de sportschool.
Een wielrenner zit los op een fiets en kan alleen naar beneden trappen met zijn eigen gewicht erop. Als dat een licht mannetje is, is de hoeveelheid kracht die hij kan zetten beperkt : anders druk hij zichzelf immers omhoog !
Je ziet ook mooi dat het ook vooral een versnellings bereik kwestie is : op gang komen ( 0-10 km/u) duurt relatief erg lang met 8 seconden en je ziet ook dat ik pas maximum toeren bereik en voor het eerst kan schakelen bij 30 km/u !
Met een kleiner voorblad op gang komen zou waarschijnlijk sneller zijn maar overschakelen met de voorderallieur is voor mijn fiets niet een zijdezacht en soepel iets : dat moet met beleid gebeuren en niet aan 120 tpm anders is het geratel en weigeren te schakelen niet van de lucht :-))
Leuk filmpje. Ook mooi om te zien dat je hartslag nog stijgt terwijl de snelheid al op 54 is.
Dat afzetten tegen je zitje is denk ik 1 deel van ons voordeel. Het andere is denk ik echt schakeltechniek. De meeste racefietsers zijn gewoon niet zo ervaren en rijden met een te groot verzet. En boven de 30/40 (ergens in de range) is de stroomlijn een factor die mee gaat spelen. Als ik een racefietser gek wilde maken versnel ik niet heel snel, maar geleidelijk. Het gewichtsverschil wordt dan verdeeld over een afstand en hun voordeel wordt daarmee kleiner. Het aerodynamische voordeel wordt juist geleidelijk groter. Ander gegeven is dat het psychologisch goed werkt.
Pingback: Q1 vs Q327 | Quest nummer 1
Late reactie, maar Quest 1 heeft ooit iets van 32kg gewogen 🙂 Na mijn reparaties en eerste schilderbeurt zal er wel wat kilo’s bij zijn gekomen. Maar
toen ik overstapte naar Quest 329, dezelfde serie als jouw Quest 327, was die laatste merkbaar zwaarder.
Ik moet q327 nog eens wegen ter vergelijking.